Kouluikäisten Theraplay-hoitojen asema ja saatavuus Suomessa

Theraplay on käytännönläheinen menetelmä lasten ja perheiden auttamiseksi. Theraplay tarjoaa väylän yhteyden rakentumiselle sekä suhteen ja vuorovaikutuksen vahvistumiselle. Se on hauskaa, aktiivista ja läheisyyttä lisäävää. Aivan turhaan se kuitenkin mielletään usein vain pikkulapsille sopivaksi hoidoksi. Kulttuurimme korostaa pärjäämistä, ja jollain tapaa isompien kohdalla hoiva ja hauskanpito kuvitellaan – vääristyneesti- uhkana itsenäistymiselle.

Theraplay pohjautuu siihen, että sen elementit ilmenevät hyvässä ja turvallisessa lapsi-vanhempisuhteessa. Ihminen kaipaa iästä riippumatta hyväksyntää ja tunneyhteyttä, ja Theraplaylla kosketamme tätä tarvetta kokemuksellisesti. Jotta suhde voi syventyä, täytyvät lapsen tunnetarpeet tulla kohdatuiksi. 

Theraplay tuo perheille toivoa ja iloa, se auttaa vanhempaa tuntemaan omaa lastaan ja antaa uusia, myönteisiä keinoja puuttua hankalaan käyttäytymiseen. Theraplay osoittaa lapselle hänen olevan erityinen vanhemmalleen, ja tukee lasta tunteiden ja käyttäytymisen säätelyssä. 

Theraplay-hoidossa ei ole ikärajoja. Jokainen lapsi ikään katsomatta tarvitsee tunnetta yhteydestä. Moni vanhempi yllättyykin Theraplayssa siitä, kuinka paljon lapsi alkaa nauttia hoivasta ja hyväksyy yhteisen hassuttelun. Theraplay kohtaa aina lapsen emotionaalisen iän, eikä tuijota pelkää kronologista ikää – vaikka tottakai ikä otetaan huomioon aktiviteettien valinnassa. Ketään ei nolata eikä nöyryytetä. 

Kouluikäisiä hoidetaan Theraplay-menetelmällä ympäri maata aina Lappia myöden perheneuvoloissa, lastenpsykiatriassa, lastensuojelun yksiköissä, sijais- ja adoptioperhetoiminnassa (mm. SOS-lapsikylissä) sekä yksityisvastaanotoilla. Maksusitoumuksia ovat tarjonneet esimerkiksi kunnallinen sektori, vakuutusyhtiöt sekä sairaanhoitopiirit. 

Ryhmä-Theraplayta käytetään monissa kouluissa lasten kehitystä ja tunne-elämää tukemaan. 

Theraplaylla on Suomessa erittäin pitkät perinteet ja riemuitsemme sen myötä jo 20-vuotisesta aktiivisesta yhdistyksestämme. Theraplayn asema meillä on vakiintunut upeasti: valmistuneita practitionereja on reilut parisensataa ja koulutusvaiheessa meitä on toinen mokoma. Peruskurssi järjestetään vuosittain ja toisinaan tämän lisäksi myös paikallisia ostopalvelukursseja. Yhdistys on sitoutunut vaalimaan Theraplayn oikeaoppisuutta ja tuntemusta maassamme. 

Terapeutti-nimikkeestä luopuminen ja practitioner-nimikkeeseen siirtyminen kuluneen vuoden aikana on ollut kansainvälisen linjauksen mukaista ja korostaa Theraplayn asemaa ainutlaatuisena interventiona. Iloitkaamme yhdessä tästä inhimillisestä menetelmästä, joka on oikeastaan paljon enemmän kuin menetelmä: se on meille therapleikkaajille kokonainen tapa ajatella ja kohdata kanssaihmisiä!

Leea Mattila, www.mindlink.fi

Kirjoittaja on psykologi, Theraplay-työnohjaaja/kouluttaja ja Theraplay-yhdistyksen puheenjohtaja (2016–2019)